Mi alapján válasszunk megfelelő vonalkódnyomtatót?

Mi alapján válasszunk megfelelő vonalkódnyomtatót?

Az elmúlt években megfigyelhető, hogy cégünk szolgáltatási közül a vonalkódnyomtatók valamint a hagyományos papír-, és műanyagalapú, illetve speciális igénybevételekre készült műanyag alapú vonalkódos címke értékesítése egyre nagyobb forgalmat bonyolító üzletággá vált. Ennek oka, hogy mára már nem csak a nagyvállalatok, multinacionális cégek, hanem a kis- és középvállalkozások is felismerték, hogy a vonalkódos vagy RFID címkék használata nagymértékben leegyszerűsíti, megkönnyíti a cég mindennapos működését, legyen szó akár az áru- és raktárkészlet követéséről vagy a termékek egyedi azonosításáról.

Milyen alap különbségek vannak a direct thermal és a thermal transfer nyomtató között?

A direct thermal (DT) nyomtatók működési elve megegyezik a hagyományos faxéval, miszerint a nyomtatási kép egy hőérzékeny papír melegítése által keletkezik. Az ilyen nyomtatók számos előnyös és kevésbé előnyös tulajdonsággal rendelkeznek a thermal transfer(TT) nyomtatókkal összehasonlítva. Az egyszerűbb felépítés és az olcsóbb kellékanyag költségek jelentik az előnyt, míg a nyomtatófej gyorsabb kopása, valamint a nyomtatási kép idővel való elhalványodása jelentik a fő különbséget a thermal transfer(TT) társaikhoz képest. Ez utóbbi jelenség bizonyos alkalmazásokból egyenesen kizárja a direkt termál nyomtatókat, mivel egy archív anyagban vagy egy tárgyi eszköz nyilvántartásban az előállított címkéknek évekig kell azonosíthatóknak lenniük.

Összefoglalva:

Előnyei – az egyszerűbb kezelés és felépítés, olcsóbb kellékanyag költségek

Hátrányai – a rövidebb nyomat élettartam, a fényre és hőre való nyomat érzékenység, a kevésbé tetszetős kivitel. Csak papír alapanyag használható.

 

A thermal transfer(TT) nyomtatók felépítése hasonlít a direkt thermal(DT) nyomtatók felépítéséhez. A főbb mechanikai különbség a thermal transfer(TT) nyomtatók tekintetében a festékszalag továbbításra szolgáló tengelyrendszer, ami alkalmassá teszi a címkenyomtatót a különböző tulajdonságú festékszalagok használatára( Wax, Wax-Resin, Resin). A nyomtatási kép nem egy hőérzékeny papíron, hanem közönséges papíron, kartonon vagy műanyag címkén (PE, PP)keletkezik. A nyomtatófej és a papír vagy a műanyag címke között egy speciális festékszalag helyezkedik el, amelyről a festékanyag hirtelen nagy hő hatására átkerül a papír vagy műanyag címkére. Ennél a nyomtatási eljárásnál a papír nem hőérzékeny, a felhevülő nyomtatófej pontok a festékszalagról égetik át a „tintát” a papírra vagy különböző speciális műanyag alapanyagokra.

Összefoglalva:

Előnyei – lehetőség műanyag alapanyagok alkalmazására (külső körülményeknek ellenállóbb alapanyag), különböző minőségű festékszalagok és címkék széles skálája, professzionális technológia

Hátrányai – a kellékanyag költségek növekedhetnek a festékszalagos thermal transfer(TT) címkenyomtató bevezetésénél.

 

Asztali vagy ipari vonalkódnyomtatóra van szükségem?

Az asztali vonalkódnyomtatókat olyan felhasználóknak ajánljuk, ahol a címkenyomtatási igény lefedi az alábbi kívánalmakat:

napi maximum címkenyomtatás 300-1000 db

kis nyomtató méret és kis tömeg

könnyű kezelhetőség

USB vagy hálózati nyomtatás

jellemzően 203 dpi / 300 dpi nyomtató felbontás

Ajánlott alkalmazási területek:

Kiskereskedelem

Belépőjegy nyomtatás

Postai szolgáltatások

Irodai környezet

 

Az ipari címkenyomtatók bizonyos fajtái 24/7 üzemeltetésre lettek tervezve, így nagy tömegű címke nyomtatására vagy három műszakos folyamatos címkenyomtatásra is alkalmasak. Ezeknél a típusoknál a nyomtató belső és külső felépítése, valamint mechanikus elemei fémből készültek. Az ipari vonalkódnyomtatók kialakítása lehet önálló teljes burkolatú, vagy akár gyártósorba integrálható úgynevezett „Print&Apply” rendszerek. Az ipari nyomtatók nagyon hosszú élettartamúak lehetnek, amennyiben gondoskodunk a megfelelő karbantartásról.

 

Jellemzők:

napi maximum címkenyomtatás 1 000- 20 000 db

robosztus felépítés ipari körülményekhez kialakítva

USB, RS232, vezetékes vagy vezeték nélküli hálózatos kommunikációs lehetőségek

203dpi,300dpi és akár 600dpi felbontás

bizonyos modellekre 3 év gyártói garancia

Ajánlott alkalmazási területek:

Logisztika

Autó és elektronika ipar

Nagyteljesítményű gyártósorok, élelmiszeripar, gyógyszeripar

 

Print And Apply Rendszerek – Ipari nyomtatóhoz ajánljuk

Godex AG 2000ZX nyomtató címke felrakó rendszer

A GODEX AG2000-ZX címkefelhelyező megoldása elsősorban sarzscímkézésre szolgáló rendszer. A görgős felhordó fej a szállítószalagon érkező termékek felső részén helyezi el a címkét. Az applikátor használata esetén fontos szempont a rendszer integrálhatósága a meglévő környezetbe. A szivacsos görgőfej szabálytalan alakú termékeket is képes címkézni, pl. vákuumcsomagolt terméket, zacskóba csomagolt vagy zsugorfóliázott élelmiszereket.

 

Az AG2000-ZX címkefelhelyező és nyomtató rendszer nagy teljesítményű ZX1000i szériás nyomtatókhoz illeszthető, így akár nagyobb teljesítményű szállító szalagot is képes kiszolgálni.

A nyomtatórendszer három fő mechanikus alkatrészből áll:

• Godex ZX1000i szériás nyomtató belső hordozóanyag feltekerő opcióval,

• Állítható kinyúlású és magasságú applikátor karból

• Speciális görgős applikátor fejből.

A ventilátor egység fő feladata a negatív vákuum előállítása, ami a címkék felületre „fújásában” játszik nagy szerepet. A nyomtatót és a szállítószalagot nem szükséges szinkronizálni. Emellett a ventilátor teljesítménye beállítható az alkalmazott címkék tömegének, hosszának és „emlékező hatásának” megfelelően.

 

Az AG2000-ZX vitathatatlanul kategóriája legnagyobb teljesítményű Print&Apply megoldása, viszonylag alacsony beszerzési költségének köszönhetően pedig kiváló megtérülést biztosít.